Kick-off: De Luistervinken

Luistervinken, Urban Sound Lab

  • Nr.1 uit de serie Luistervinken
  • Zaterdag 15 februari om 14.00 uur
  • Eerste Jacob van Campenstraat 8
  • Nederlands
  • Ja

Te voet langs persoonlijke geluidswerelden in De Pijp

Deze wandeling is de eerste in een reeks luisterwandelingen die Urban Sound Lab het komend jaar gaat organiseren in Amsterdam Zuid. Vanaf januari 2020 gaan bewoners uit Zuid voor Urban Sound Lab aan de slag als geluids-ambassadeur in hun eigen buurt. Elke twee maanden zal een ambassadeur  een selectie van persoonlijke geluiden en luisterpunten in de buurt presenteren en je meenemen in zijn of haar geluidswereld.

Sinds twee jaar luistert Soundtrackcity in het Urban Sound Lab samen met bewoners uit De Pijp naar de stad. Het Lab heeft geen vaste locatie maar strijkt steeds op een andere plek neer in de buurt, binnen of buiten. De meest uiteenlopende geluiden zijn al verzameld. Geluiden die bewoners dagelijks horen. Geluiden die hen dierbaar zijn, geluiden die ze kunnen missen als kiespijn en van alles daar tussenin. Zoals bijvoorbeeld een piepende wasmachine, fluitende vogels, het geluid van telefonerende buren door de muren, de opbouw van de Albert Cuyp Markt, bouwgeluiden, rinkelende fietsbellen, een krakend bed, een storm in de binnentuin, stilte op zondag.

Op zaterdag 15 februari kun je komen luisteren naar een selectie van onze groeiende Urban Sound Lab geluidsverzameling tijdens een auditieve wandeltocht door de buurt.

De selectie is samengesteld door geluidskunstenaars, theatermakers en erfgoeddeskundigen met wie Urban Sound Lab het afgelopen jaar heeft gewerkt. Uit alle geluiden die de bewoners hebben verzameld, selecteerden zij voor deze wandeling hun meest favoriete geluiden.

Wat kun je verwachten?

Via de koptelefoon zullen we luisteren naar korte soundscapes en geluidsverhalen. Op locatie ontmoeten we bewoners die ons live vertellen over de relatie die zij hebben met de geluiden in de buurt. En – we gaan zelf luisteroefeningen doen om nog beter te leren luisteren.

Uitgelicht