Rosa en de Luistervinken – Blog #1

Hoi! Ik ben Rosa en liep in 2019 stage bij Soundtrackcity. Vorig jaar haalde ik mijn diploma voor de opleiding Cultureel Erfgoed in Amsterdam. Nu volg ik de eenjarige premaster Humanistiek in Utrecht, om volgend jaar te starten met de driejarige master HU Humanistiek. Nog heel wat studiejaren te gaan dus.

Gelukkig was dit niet mijn laatste project bij Soundtrackcity! In december ben ik weer aan de slag gegaan voor Urban Sound Lab. Ik zal het komende jaar een aantal buurtbewoners uit Zuid begeleiden bij hun eigen, persoonlijke geluidsproject. Dit project heeft de titel ‘Luistervinken’. Samen met andere buurtbewoners ontwikkelt de ‘Luistervink’ een wandeling door buurt, en vestigt de  aandacht op geluiden die zij/hij bijzonder vindt. Iedere twee maanden staat een andere buurtbewoner centraal.

De komende twee maanden is dat Rivierenbuurt-bewoner: Jos Broos. Hij heeft al een aantal keer deelgenomen aan de activiteiten van Urban Sound Lab. Samen met zijn vrouw Thea Broos woont hij al meer dan twintig jaar in de Rivierenbuurt. Jos heeft een bijzondere fascinatie voor geluid. Ik vroeg Jos er een kort stukje over te schrijven.

Als kind vond ik geluiden al fascinerend. Het krabben van kippen in het zand, op zoek naar voedsel. Het piepen, fluiten, zingen, krijsen van vogels. Loeien van koeien. Geluiden van voetstappen die dichterbij komen en weggaan. Mijn vader zong soms liedjes alleen en met ons.

Die aandacht voor geluiden is sterker geworden toen ik met een blinde meeging als begeleider. Al kon hij niets zien, hij kon des te beter horen. Hij was o.a. organist. Ik hielp hem naar het orgel boven in de kerk en bij het klaarzetten van registers. Ik hoorde de vele klanken die je met zo’n enorm instrument kunt maken. Je kunt er mee bulderen en fluisteren, treuren en jubelen.

Hoe een geluid wegsterft vind ik ook zo boeiend. Er is een slotakkoord of een laatste toon die verklinkt…..stilte. Het laatste woord, klank, gebaar, beweging van een performance……ssst. Een magisch moment. Met geen woorden te beschrijven. En dan barst er een applaus los. Geluiden kunnen mooi zijn en verschrikkelijk.  Lang of kort. Ze zijn tijdelijk. Ze zijn er en dan is het weer stil. Net als wij mensen eigenlijk.

Op zaterdag 21 maart gaat Jos Broos een luisterwandeling door de buurt maken. De wandeling is een reis langs allerlei geluiden en locaties die Jos met zijn mede-luistervinken heeft uitgekozen. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Wandel jij ook met ons mee?