Maak kennis met Ruben

Mijn naam is Ruben Wijlacker. Momenteel zit ik in het vierde jaar van mijn studie Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie en sinds februari loop ik stage bij Soundtrackcity.

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in geluid. Vanaf mijn twaalfde speel ik verschillende muziekinstrumenten, in 2012 studeerde ik Geluidstechniek en ik zit in een experimentele band, waarbij wij veel gebruik maken van field recording en sound design. Voor mij was het daarom een logische stap om Soundtrackcity te contacteren over een stageplek.

Naast het maken van muziek, schrijf en fotografeer ik ook. Ik heb in 2019 mijn eerste roman ‘De protodood in zwarte haren’ in eigen beheer uitgegeven. Momenteel werk ik aan een nieuw boek.

Tijdens mijn stage bij Soundtrackcity zal ik mij voornamelijk richten op het thema ‘Rust en lawaai’. Ik verken dit thema door bewoners uit verschillende buurten in Amsterdam-Zuid al wandelend te interviewen. Ik zal interviews afnemen op onder andere het Roelof Hartplein, het Mahlerplein, in het Beatrixpark en de Componistenbuurt. Door met buurtbewoners door hun eigen buurt en/of straat te wandelen, kom ik meer te weten over hoe zij geluiden ervaren: zijn bepaalde geluiden storend, of zijn ze juist erg vertrouwd en ‘typisch’ voor de buurt?

Naast het onderzoek waar ik aan werk, leer ik natuurlijk ook veel over Soundtrackcity zelf. Ik heb een aantal geluidswandelingen gedaan, waaronder ‘Ticket to Istanbul’, ‘Geluiden en verhalen uit de Diamantbuurt’ en ‘Het einde van de wereld’. Ik vond deze geluidswandelingen erg interessant. Zehebben mij meer geleerd over hoe Soundtrackcity te werk gaat en hoe gevarieerd hun aanbod is.

Mocht je mij een keer willen spreken of woon je in een van de bovengenoemde buurten en lijkt het je leuk om een keer door mij te worden geïnterviewd? Stuur dan gerust een mail naar ruben@soundtrackcity.nl