Maak kennis met Romy  • Urban Sound Lab | Blog Romy

  • volgende blog Romy

Hallo, mijn naam is Romy, als Cultureel Erfgoed student zal ik de komende maanden stage- lopen bij Soundtrackcity. In het bijzonder ben ik geïnteresseerd in geluid als immaterieel erfgoed. Mijn opgedane kennis tijdens mijn studie Cultureel Erfgoed hoop ik in de praktijk te kunnen brengen om zo de betekenis van de verzamelde geluiden als immaterieel erfgoed verder te onderzoeken en verdiepen.

De afgelopen weken heb ik Soundtrackcity al iets beter leren kennen. Van Oost naar West van Noord naar Zuid, de hele stad heb ik wandelend met koptelefoon en Ipod beluisterd. Overal zijn luister wandelingen van Soundtrackcity te vinden; de mooiste luisterwandeling vond ik ‘’Ticket naar Istanbul’’. Tijdens deze wandeling loop je van het NDSM-Werf in Noord naar het Beursplein midden in centrum van de stad. Door de luisterwandeling waan je je in Istanbul; je vergeet dat je in Amsterdam bent. Op de pont van het NDSM-Werf naar het centraal station voelde ik haast de warme Turkse wind.

Binnen deze stage ga ik werken aan twee projecten: Sonic West en Urban Sound Lab. Voor Sonic West ga ik met bewoners uit Oud-West in gesprek over de betekenis van geluid. De buurten waarin ik ga werken en die ik de afgelopen weken heb verkend zijn: het Wilhelmina Gasthuis terrein, De Kinkerstraat en de Stadhouderskade met het aangrenzende Leidse Bosje. Van elke buurt ga ik een geluidsreportage maken, die beluistert kan worden op de online geluidskaart van Sonic West en het interactieve kunstwerk in de Openbare Bibliotheek in de Hallen. Naast deze opdracht zal ik de komende maanden ook helpen met het organiseren van drie workshops waarin deelnemers een eigen podcast aflevering over hun buurt gaan maken.

Voor Urban Sound Lab volg ik de reis van de ‘Doorgeefrecorder’; dit is een audiorecorder die door buurtbewoners uit Amsterdam Zuid aan elkaar wordt doorgegeven. Zij krijgen de opdracht om geluid op te nemen op een plek die zij als rustig ervaren en een plek die zij als lawaaierig ervaren.

Waar ik het meest naar uitkijk deze stage is dat ik mij kan verdiepen in geluid. Het fascineert me hoe geluid invloed heeft op de leefbaarheid in de stad. Hier heb ik ook nooit eerder bij stilgestaan. Met geluid als uitgangspunt hoop ik meer te leren over de stad Amsterdam en mijn stadsgenoten.

Regelmatig zal op de website van Urban Sound Lab een blogpost van mij verschijnen waarin ik vertel over de vorderingen van de projecten waarmee ik bezig ben. Ik kijk erg uit naar de komende periode!

Je kunt mij contacteren door te mailen naar romy@soundtrackcity.nl

Uitgelicht


Urban Sound Lab is mede mogelijk gemaakt door: